Search
Language
Menu
Specialist in klimaatbeheersing sinds 1945

VENTILATIE & COVID-19

In 3 stappen naar een gezonde binnenlucht

Ondanks dat er nog veel onderzoek wordt gedaan naar de transmissieroute van het coronavirus (COVID-19), zijn er voldoende aanwijzingen dat besmettingen via aerogene transmissie (lucht) een reële route lijkt. Concreet bewijs voor verspreiding van het coronavirus via de lucht is er op dit moment nog niet, echter hanteert Sciensano het voorzichtigheidsprincipe en worden proportionele voorzorgsmaatregelen geadviseerd.

1. Verse buitenlucht

Naast alle maatregelen die zijn ingevoerd in relatie tot sociale afstand en het vermijden van contact met oppervlakten, is ventilatie de meest effectieve manier om de kans op besmetting te minimaliseren in een gebouw. Hierbij wordt geadviseerd om verse luchttoevoer (per ruimte) te maximaliseren, bij voorkeur tot minimaal 60 m3/h per persoon. Optimale ventilatie zorgt ervoor dat het CO2 niveau in de ruimte omlaag gaat.

2. Systeem met recirculatie

In het geval van recirculatie maakt een klimaatsysteem gebruik van de bestaande lucht in een ruimte. Via het koeling- of verwarmingssysteem wordt deze aangezogen en opnieuw de ruimte in geblazen. “Vuile” lucht wordt bij recirculatie dus niet afgevoerd en blijft recirculeren in de ruimte. Ook is er bij een recirculatiesysteem geen sprake van verse buitenlucht. Daarom zal het gebruik van recirculatiesystemen niet bijdragen aan het voorkomen van verspreiding van het coronavirus.

Een recirculatiesysteem voorzien van een HEPA filter en / of UV-C lampen zorgt er wel voor dat virussen, bacteriën en schimmels zich niet gaan delen en doodgaan.

Maakt u gebruik van een recirculatiesysteem? Wij voorzien u graag van advies voor een optimaal binnenklimaat.

3. Ventileren, ventileren, ventileren

We kunnen het niet genoeg benadrukken – ventileren is dé manier om de binnenlucht gezond te houden.

De REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) adviseert zelfs om 24 uur per dag, 7 dagen per week te ventileren. Ook als er niemand in een ruimte aanwezig is, zorgt ventilatie voor een optimale luchtcirculatie. Schakel de ventilatie naar de nominale stand minstens twee uur voor opening. Schakel de ventilatie aan het einde van de werkdag niet uit, maar verlaag de stand twee uur na sluiting. Laat de ventilatie ’s nachts en in het weekend draaien in deze lagere stand.

Voor meer informatie over hoe ventileren kan bijdragen in de strijd tegen het coronavirus, verwijzen wij u graag naar de website www.masterplanventilatie.nl. De organisaties TVVL, Binnenklimaat Nederland, ISSO en VCCN hebben hier, naast vele artikelen en informatie, de Quickscan “COVID-19 en ventilatie in kantoren” ter beschikking gesteld om de kwaliteit van luchtverversing en ventilatiesystemen in een gebouw te bepalen.

Uiteraard denkt Mark Climate Technology graag met u mee over de perfecte ventilatie-oplossing voor uw gebouw of ruimte. Neem contact met ons op via tel. +32(0)3 6669254 of info@markbelgium.be en wij voorzien u van een passend en vrijblijvend advies.

© Mark 2022 | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | Privacyverklaring | Newsnet | Cookies